Free Online Biology Entrance Exam Resources

Class 12 Biology - Previous Years Questions on Reproduction In Organisms

1.  Offsprings derived by asexual reproduction are called clones. Justify giving two reasons (C.B.S.E,  2010)
Ans: These are single individuals capable of producing morphologically and genetically similar Individuals.
class 12 Biology Questions

2. Pick out the ancesteral line of Angiosperms from the list given below: Conifers, Seed ferns, cycads , ferns (Foreign C.B.S.E,  2008)
Ans: Seed ferns

3. Name the part of flower that contributes to fruit formation in strawberry and guava respectively (C.B.S.E,  2009)
Ans: Thalamus, Ovary
 
4. The turkey usually produces females for several generations. How is this possible? (C.B.S.E,  2009)
Ans: It is due to parthenogenesis which means female gamete undergo development without fertilization.
 
5.  Mention the site where syngamy occurs in amphibians and reptiles respectively (C.B.S.E,  2010)
Ans: In amphibians and reptiles, syngamy occurs in the external medium(outside the body of organism).

6.In the whiptail lizards only females are born generation after generation. There are no males. How is this possible?
Ans: Because female gamete undergoes development to form new organisms without fertilization. this phenomenon is called parthenogenesis.

7. Banana is a true fruit and also a parthenocarpic fruit. Justify. (C.B.S.E,  2008)
Ans: It develops from the ovary and develops without fertilization
 
8. An example of a dioecious plant is : a)Cucumber b) Maize c) Castor beans d) Date palm (C.B.S.E,  2003)
Ans: d) Date palm
 
9.  Pick out the monoecious plant from the following a)Mulberry b) Coccinia c) Cucumber d) Date palm (C.B.S.E,  2003)
Ans: c) Cucumber
 
Learn more:

© Biology Entrance Exam, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyEntranceExam.com