Free Online Biology Entrance Exam Resources

MCQ on Ecology and Environment


1. Increase in concentration of the toxicant at successive trophic level is known as
A. Biotransfomation
B. Biomagnification
C. Biogeochemical cycling 
D. Biodeterioration
Ans: B.Biomagnification
2.Which one of the following combination is wrong?
A.Rio convention – Air pollution
B. Kyoto Protocol – Climate Change
C.Montreal Protocol- Ozone Depletion
D. Ramsar convention-Wetland conservation
Ans: A.Rio convention – Air pollution
3. Example of secondary air pollutant is/ are
A. Smog
B. PAN
C. O3
D.All of these
Ans: D.All of these
4. Ionosphere is between  

A. Stratospere and mesosphere
B. Mesospere and thermosphere
C. Trophosphere and stratospere
D. Trospere and thermospere
Ans: B.Mesospere and thermosphere
5. Photochemical smog always contains
 A. O3
B. CO
C. PAN
D. All of these
Ans: A. O3
6. The polluting strength of sewage is usually characterized by
A. Eutrophication
B.Nitrogen content
C.Ozone content
D. BOD
Ans:D. BOD
7. The term ecosystem was coined by
 A. E. haeckel
B. E. Warming
C.E P Odum
D. AG Tansley
                                                                                                    Ans: D. AG Tansley
8.How many hotspot of biodiversity in the world have been identified till date by Norman Myers?
 A. 17
B. 34
C. 25
D. 43
                                                                                                                                                 Ans: B. 34 
9. What is the National aquatic animal of India?
A. Blue whale
B. Sea horse
C. Gangetic Shark
D. River Dolphin
                                                                                                       Ans: D. River Dolphin  
10. Depletion of which gas in the atmosphere can lead to an increased incidence of skin cancers?
 A. Ammonia
B. Ozone
C.Methane
D. Nitrous oxide
                                                                                                                  Ans: B. Ozone  

© Biology Entrance Exam, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyEntranceExam.com