HSST Botany Question Paper with Answer 2022

 Question1:-In pinus male and female cone occurs on

A:-Different plants

B:-Same branch of a plant

C:-Different branches of the same plant

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

HSST Botany Question Paper with Answer 2022 PDF

Question2:-The pollination in Cycas is carried out by the agency of

A:-Wind

B:-Water

C:-Insects

D:-Birds

Correct Answer:- Option-A

Question3:-The causative organism of Red Rust of Tea is

A:-Puccinia

B:-Cephaleuros

C:-Sargassum

D:-Ulothrix

Correct Answer:- Option-B

Question4:-In Paddy fields the fertility can be improved by the addition of

A:-Lime

B:-Sodium chloride

C:-Azolla

D:-Rhizobium

Correct Answer:- Option-C

Question5:-The reserve food of Fungi is

A:-Starch

B:-Glucose

C:-Furctose

D:-Glycogen

Correct Answer:- Option-D

Question6:-Fruit Rot of Caradamom is caused by

A:-Phytophthora palmivora

B:-Xanthomonas sp.

C:-Puccinia graminis

D:-Colletotrichum facultatum

Correct Answer:- Option-A

Question7:-Rogueing is a process of

A:-Desructing the infected plants from the field at an early stage

B:-Elimination of the alternate hosts from or near the field

C:-Spraying pesticides

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

Question8:-Williamsonia sewardiana belongs to the order

A:-Cycadofilicales

B:-Bennettiatales

C:-Pteridospermales

D:-Cycadales

Correct Answer:- Option-B

Question9:-The spore mother cells in bryophaytes is

A:-Diploid

B:-Haploid

C:-Polyploid

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

Question10:-Glandular trichomes are seen in

A:-Laportea sp.

B:-Avicennia sp.

C:-Trageainvolucrata

D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

Question11:-Amphicribal vascular bundles are

A:-Concentric bundles

B:-Xylem surrounded by phloem

C:-Phloem surrounded by xylem

D:-Both (1) and (2)

Correct Answer:- Option-D

Question12:-The mounting media should have the following characters

A:-Adhesive property

B:-Refractive index more or less similar to that of glass

C:-Easily dried in the air

D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

Question13:-Endosperm in Gymnosperms is

A:-Triploid

B:-Haploid

C:-Pre-fertilization product

D:-Both (2) and (3)

Correct Answer:- Option-D

Question14:-Zonetreme is used to refer

A:-The position of aperture on the equator of the pollen grain

B:-The aperture is distributed uniformly all over the surface of the pollen grain

C:-The aperture is located only at the proximal end

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

Question15:-Vertical resistance refers to

A:-General resistance to all races of pathogen

B:-Specific resistance to a sigle race or strain of pathogen

C:-Sigle gene resistance

D:-Both (2) and (3)

Correct Answer:- Option-D

Question16:-The head quarters of ICAR- Central Potato Research Institute is located at

A:-Ootacamund

B:-Shimla

C:-Gwalior

D:-Shillong

Correct Answer:- Option-B

Question17:-Convergent evolution refers to

A:-Phylogenetically related forms develop similar adaptations

B:-Phylogenetically unrelated forms develop similar adaptations

C:-Phylogenetically relate forms develop dissimilar adapatations

D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

Question18:-Tetrasporic embryosac development is seen in

A:-Polygonum

B:-Adoxa

C:-Plumbago

D:-Both (2) and (3)

Correct Answer:- Option-D

Question19:-Inferior ovary with nectariferous disc is seen in the family

A:-Rubiaceae

B:-Apiaceae

C:-Myrtaceae

D:-Orchidaceae

Correct Answer:- Option-C

Question20:-Colchicum autmnale belongs to the family

A:-Liliaceae

B:-Poaeceae

C:-Commelinaceae

D:-Orchidaceae

Correct Answer:- Option-A

Question21:-Cane and Rattans belong to the family

A:-Araceae

B:-Arecaceae

C:-Poaceae

D:-Zingiberaceae

Correct Answer:- Option-B

Question22:-Which statement is correct, Pepo can be defined as

(A) Simple fleshy fruit developing from tricarpellarysyncarpous inferior ovary

(B) Characteristic fruit of the gourd family

(C) Simple fleshy fruit developing from tricarpellaryapocarpous superior ovary

(D) Simple fleshy fruit developing from tricarpellaryapocarpous half-interior ovary

A:-Statement (A) and (B)

B:-Statement (B) and (C)

C:-Statement (A) and (C)

D:-Statement (D)

Correct Answer:- Option-A

Question23:-Morphology of the useful part of Jute is

A:-Seed coat fibre

B:-Bast fibre

C:-Fibrous Mesocarp

D:-Fibrous roots

Correct Answer:- Option-B

Question24:-The herbal drug "Jeevani" is produced from the plant

A:-Acorus calamus

B:-Cananga odorata

C:-Trichopus zeylanicus

D:-Withania somnifera

Correct Answer:- Option-C

Question25:-The morphology of "Aswagandh" is

A:-Stem

B:-Root

C:-Leaf

D:-Fruit

Correct Answer:- Option-B

Question26:-Sweet Potato belongs to the family

A:-Solanaceae

B:-Araceae

C:-Convolvulaceae

D:-Zingiberaceae

Correct Answer:- Option-C

Question27:-Darjeeling belongs to the phytogeographic zone

A:-Western Himalayas

B:-Eastern Himalayas

C:-Indus plain

D:-Gangetic plain

Correct Answer:- Option-B

Question28:-The Soil commonly seen in Deccan Plateau is

A:-Alluvial Soil

B:-Laterite Soil

C:-Black Soil

D:-Red Soil

Correct Answer:- Option-C

Question29:-Ecesis refers to

A:-Successful establishment and colonization of an invading species in a new locality

B:-Colonization of a species seen their earlier

C:-Arrival of new species to the altered locality

D:-All the above

Correct Answer:- Option-A

Question30:-The average height of Stratosphere from the earths surface is

A:-10 km

B:-5 km

C:-20 km

D:-50 km

Correct Answer:- Option-A

Question31:-Which among the human chromosome doesn't have nucleolar organiser region?

A:-3 and 14

B:-22 and 21

C:-11 and 12

D:-14 and 15

Correct Answer:- Option-C

Question32:-In a cell culture study on different phases of cell cycle it was found that one phase took around 35% of the total time. Identify the phase

A:-M phase

B:-G1 phase

C:-S phase

D:-G2 phase

Correct Answer:- Option-C

Question33:-From a crime scene the following samples were obtained. Identify the most suitable sample for DNA profiling

A:-Platelets

B:-Erythrocytes

C:-Leucocytes

D:-Serum

Correct Answer:- Option-C

Question34:-In FISH, fluorescent dyes were tagged to probes for identification. Identify such a dye

A:-Digoxigenin

B:-Ethidium bromide

C:-Thiazole orange

D:-Homidium bromide

Correct Answer:- Option-A

Question35:-In eukaryotes during replication DNA polymerase synthesise okazaki fragments. These fragments composed of

A:-50-100 nucleotides

B:-100-400 nucleotides

C:-400-500 nucleotides

D:-Around 800 nucleotides

Correct Answer:- Option-B

Question36:-Next generation amplicon sequencing is an approach to identify

A:-Rare variants

B:-Genome editing

C:-Both (1) and (2)

D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

Question37:-The rare blood type Bombay phenotype is due to a mutation of a dominant allele H which leads to homozygosity and gene interaction. This phenotype is due to

A:-Dominant epistatis

B:-Recessive epistasis

C:-Multiple allele

D:-Codominance

Correct Answer:- Option-B

Question38:-Poky Neurospora was identified as a mitochondrial character because

A:-Cytochrome a and b are absent

B:-Cytochrome c found in excess

C:-Slow growth

D:-All of these

Correct Answer:- Option-D

Question39:-Which of these codon, codes for the amino acid proline?

A:-CAG

B:-CAU

C:-CCG

D:-CGA

Correct Answer:- Option-C

Question40:-Consider a population of rats is in Hardy Weinberg equilibrium. The allele for black colour (B) has an allelic frequency of 0.81, while the allele for white t colour (b) has an

allelic frequency of 0.19. Then the percentage of heterozygous individuals in the population is

A:-4%

B:-15%

C:-31%

D:-66%

Correct Answer:- Option-C

Question41:-Harlequin chromosomes are used to study

A:-Semiconservative replication

B:-Crossing over

C:-Neither (1) nor (2)

D:-Both (1) and (2)

Correct Answer:- Option-D

Question42:-Find out the correct statement

A:-Standard error increases when standard deviation increases

B:-Standard error decreases when sample size increases

C:-Neither correct

D:-Both (1) and (2) are correct

Correct Answer:- Option-D

Question43:-There is a possibility of rotation of angles ฯ† and ฮจ of polypeptide chain which is known as dihedral angles. What is the span rotation of these angles according to Rama

plot?

A:-0 to 90°

B:--90 to 90°

C:--60 to +60°

D:--180 to +180°

Correct Answer:- Option-D

Question44:-Which statement is correct for Cerenkov radiation?

A:-It is comparable to sonic boom

B:-It emits reddish light

C:-It is used in therapeutics

D:-All the above

Correct Answer:- Option-A

Question45:-Microheterogeneity of immunoglobulin-G is demonstrated by

A:-PAC-ELISA

B:-SDS-PAGE

C:-Isoelectric focusing

D:-HPTLC

Correct Answer:- Option-C

Question46:-Which statement is not true for GC-MS

A:-The carrier gas is Helium of Nitrogen

B:-Impossible to recover individual samples

C:-Both (1) and (2)

D:-Derivatization is mandatory

Correct Answer:- Option-D

Question47:-Aromatic amino acids are not synthesised by animals but certain other group synthesise these amino acids by shikimate pathway they, include

A:-Bacteria

B:-Fungi

C:-Algae

D:-All of these

Correct Answer:- Option-D

Question48:-When one molecule of oxygen binds to the ferrous part of each of the four chains of haemoglobin, enhances the further binding of Oxygen. This is explained by

A:-Allosteric modulation

B:-Non-competitive inhibition

C:-Competitive inhibition

D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

Question49:-Rubisco fixes the Carbon and has a turnover rate of 5.5s-1. How long does it take Rubisco to fix one molecule of Carbon dioxide?

A:-0.5 seconds

B:-0.18 seconds

C:-5 seconds

D:-1.8 seconds

Correct Answer:- Option-B

Question50:-Resistance to the diffusion of ๐ถ๐‘‚2 from outside the leaf to chloroplast occurs at different locations. Which among is the major point of resistance?

A:-Boundary layer

B:-Stomatal pore

C:-Mesophyll

D:-Intercellular space

Correct Answer:- Option-B

Question51:-It was observed that a gene for a disease resistance was inherited in a recessive fashion. The incidence of resistance in normal population is 1/400 and in the observed

area was 1/25. What are the carrier frequencies in the normal population and in the observed area? Assume that the population studied is stable

A:-38/400:8/25

B:-2/400:2/25

C:-19/20:4/25

D:-19/400:4/25

Correct Answer:- Option-A

Question52:-Which among is a major product of DNA oxidation and its concentration is a measure of oxidative stress?

A:-5-Oxo-dG

B:-8-Oxo-dG

C:-4-Oxo-dG

D:-19-Oxo-dG

Correct Answer:- Option-B

Question53:-Computers store all data in binary format, if one stores the year 2022 as binary, what will be the exact binary sequence?

A:-11111100110

B:-11111100010

C:-11111000110

D:-01100111111

Correct Answer:- Option-A

Question54:-Point out the disadvantage of snowball sampling

A:-Impossible to determine the sampling error

B:-Couldn't discover the characteristics of population

C:-Impossible to conduct due to lack of participants

D:-Lack of confidentiality of data

Correct Answer:- Option-A

Question55:-Protein Data Bank provides the 3D structure of

A:-proteins

B:-DNA

C:- RNA

D:-All of these

Correct Answer:- Option-D

Question56:-Which statement is true for bus is computing?

A:-A hardware

B:-A software

C:-Hardware as well as software

D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

Question57:-A group of compounds are used in protoplast culture as osmoticum. Identify the one which is not suitable

A:-Glucose

B:-Sorbitol

C:-Sucrose

D:-Acarbose

Correct Answer:- Option-D

Question58:-Identify the restriction enzyme that have an isocaudomer

A:-HpaII

B:-BamHI

C:-EcoRI

D:-PstI

Correct Answer:- Option-B

Question59:-Herbicide resistant transgenic plants were developed by incorporating glutathione-S transferase gene. This enzyme detoxifies which herbicide

A:-Bromoxynil

B:-Atrazine

C:-Phosphinothricin

D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

Question60:-Identify the true statement

A:-DNA transfers between mitochondria and nucleus

B:-DNA transfers between chloroplasts and nucleus

C:-DNA transfers between mitochondria and chloroplast

D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

Question61:-A DNA sense strands having the sequence

3'-TACCACCCCACATTCCG-5' mutated at 5th position from 5' end with a transition, transcribed an mRNA. How many amino acids will be present in the translated polypeptide with

recurrent amino acids?

A:-4 amino acids with 2 recurrent amino acids

B:-6 amino acids with 3 recurrent amino acids

C:-6 amino acids with 2 recurrent amino acids

D:-4 amino acids with 3 recurrent amino acids

Correct Answer:- Option-D

Question62:-What is the probability of getting AaBbcc genotype from a cross between AaBbCc × AaBbCc?

A:-1/8

B:-1/16

C:-1/32

D:-1/64

Correct Answer:- Option-B

Question63:-๐‘2 +8e- + 8H+ +16ATP →2๐‘๐ป3 + 16๐ด๐ท๐‘ƒ + 16๐ด ฮ 

This equation refers to

A:-Ammonification

B:-Nitrification

C:-Nitrogen fixation

D:-Reductive amination

Correct Answer:- Option-C

Question64:-The substrate concentration at which reaction attains half of its maximum velocity is called

A:-Km

B:-Kmax

C:-1

2

Vmax

D:-[S] 1

2

Correct Answer:- Option-A

Question65:-Which statement is true for snoRNA

A:-Class of small RNA, guide chemical modification of other RNA

B:-Small non-coding RNA expressed in animal cells only

C:-Long non-coding RNA transcribed from enhancer region of DNA

D:-Non-coding RNA involved in RNAi

Correct Answer:- Option-A

Question66:-Exometabolomics refers to the

A:-Metabolomics of exosphere

B:-Metabolic foot printing

C:-Exothermal metabolomics

D:-Quantitative metabolomics

Correct Answer:- Option-B

Question67:-Physiological dormancy of seed can be broken by cold temperature treatment, which commonly ranges from

A:-6 to 10ยบC

B:-1 to 7ยบC

C:-1 to 2ยบC

D:-10 to 15ยบC

Correct Answer:- Option-B

Question68:-Vitamin B5 is essential for which of the following pathway?

A:-Gluconeogenesis

B:-Glycolysis

C:-Fatty acid synthesis

D:-Pyruvate Carboxylation

Correct Answer:- Option-C

Question69:-Which among is a programming command line language popular in bioinformatics

A:-Perl

B:-Java

C:-Bash

D:-C++

Correct Answer:- Option-C

Question70:-Which statement is true for the phase contrast microscope?

A:-Partially coherent illumination is used

B:-Coherent illumination is used

C:-Collector lens and specialised annulus are not essential

D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

Post a Comment

Previous Post Next Post