HSST Zoology 2022 Question paper with Answers

 

HSST Zoology 2022 Question paper with Answers PDF

Question1:-Find out the correct statement regarding acromegaly and the influence of high level of growh hormone (GH) in it.

        A:-increased level of GH, stimulate increased production of vasopressin from the adrenal gland

        B:-increased level of GH, stimulate increased production of insulin like growth factor one (IGF_1 ) from the liver

        C:-increased level of GH stimulate increased production of vasopressin from the liver

        D:-increased levels of GH, stimulate increased production of insulin like growth factor one (IGF_1)  from adrenal glands

        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Human digestive glands includes,

        A:-liver and pancreas

        B:-salivary glands and liver

        C:-salivary glands and pancreas

        D:-salivary gland, liver and pancreas

        Correct Answer:- Option-D

Question3:-Choose the correct match

        A:-Vitamin A  - Thyamine

        B:-Vitamin B_1   -  Calciferol

        C:-Vitamin D - Riboflavin

        D:-Vitamin E - Tocopherol

        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Which among the following requires cyanocobalamine in its formation?

        A:-RBC

        B:-WBC

        C:-Lymph

        D:-Platelets

        Correct Answer:- Option-A

Question5:-The correct order of the three phases of the cardiac cycle

        A:-Early diastole, mid-to-late diastole ventricular systole

        B:-Ventricular systole, mid-to-late diastole, early diastole

        C:-mid-to-late diastole, ventricular systole, early diastole

        D:-Early diastole, ventricular systole, mid-to-late diastole

        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Choose the incorrect statement regarding enzymes

        A:-as the enzyme concentration decreases, the reaction rate will decrease

        B:-Substrate binds on the allosteric site

        C:-Specificity allows the enzymes to co-exist in the same cell without any interference

        D:-Lock and key model is also known as rigid template model

        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Acetyl CoA combines with which among the following to form a 6-carbon compound in TCA cycle

        A:-Oxaloacetate

        B:-Glucose

        C:-Pyruvate

        D:-Thiamine

        Correct Answer:- Option-A

Question8:-In Triacylglycerol synthesis, which among the following pathway is not used

        A:-Monoacyl glycerol pathway

        B:-Glyoxylate pathway

        C:-Kennedy pathway

        D:-Glycerol 3-phosphate pathway

        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Name the regulatory enzyme, that regulates the biosynthesis of cholesterol and serves as the druggable target, for the reduction of hyper cholesterolemia

        A:-HMG - CoA synthase

        B:-HMG - CoA reductase

        C:-Cholesterol synthase

        D:-Lanosterol oxidase

        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Choose the incorrect statement regarding oxidative phosphorylation

        A:-a membrane bound ATP synthase is involved

        B:-Also known as electron transport linked phosphorylation

        C:-Direct transfer of phosphate from a substrate molecule to ADP

        D:-An electro chemical gradient forms across the inner mitochondrial membrane

        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Choose the correct statement regarding the characteristics of a gram positive bacterial cell well

        A:-it consists of multiple layers of peptidoglycan

        B:-it is thicker than associated with gram negative bacteria

        C:-it contains teichoic acids

        D:-all of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Select the incorrect statement regarding peptidoglycan

        A:-it occurs in the form of a bag shaped macromolecules surrounding the cytoplasmic membrane

        B:-it is present in prokaryotic cell wall

        C:-it is a polymer consisting of N-acetyl glucosamine, N-acetyl muramic acid and amino acids like alanine lysine etc

        D:-none of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Differences between rhinoviruses and enteroviruses is due to their,

        A:-ability to survive acidic conditions

        B:-capsid shape

        C:-type of nuleic acid

        D:-size

        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Match the following :

(i)  Septa                          (a)  Loosely organized mass

(ii)  Hyphae                       (b)  Cross wall seperating

(iii) Mycelium                     (c)  Thread like structures

(iv) Thallus                        (d)  Body of fungus

        A:-(i)-(a), (ii)-(d), (iii)-(b), (iv)-(c)

        B:-(i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(d), (iv)-(a)

        C:-(i)-(d), (ii)-(a), (iii)-(c), (iv)-(b)

        D:-(i)-(d), (ii)-(c), (iii)-(a), (iv)-(b)

        Correct Answer:- Option-C

Question15:-Name the bacteria that requires nicotinic acid as a growth factor while culturing

        A:-Nitrosomonas

        B:-E-coli

        C:-Proteus Vulgaris

        D:-Leuconostoc mesenteroids

  Correct Answer:- Option-C

Question16:-Which among the following is not related to innate immunity

        A:-strong immunity

        B:-pathogen

        C:-previous contact

        D:-antigen

        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Primary sites of cancer metastasis

        A:-Tonsils

        B:-Lymph nodes

        C:-Thymus

        D:-Adenoids

        Correct Answer:- Option-B

Question18:-Identify the class of MHC, which is recognized by 𝐢𝐷4TH Cell

        A:-MHC III

        B:-MHC II

        C:-MHC I

        D:-MHC cannot recognize T-cells

        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Types of bonds found in antigen-antibody interaction

        A:-strong covalent bond

        B:-strong disulphide bond

        C:-weak hydrogen bond and vanderwaals forces

        D:-all of these

        Correct Answer:- Option-C

Question20:-Pick out the main reason for the autiommunity developed in our body

        A:-immune system fails completely

        B:-immune system produces WBC in a huge number

        C:-immune system begins to attack its cells and tissues

        D:-immune system starts producing cells and tissues

        Correct Answer:- Option-C

Question21:-The hydrophilic region in the cell membrane is

        A:-surface of the cell membrane

        B:-interior of the cell membrane

        C:-nucleoside of the cell

        D:-ribosomes of the cell

        Correct Answer:- Option-A

Question22:-Relating to NER (Nuclear Excision Repair) mechanism, which among the following statement is correct

        A:-NER is present only in prokaryotes

        B:-NER is present in both prokaryotes and Eukaroytes, but the exact mechanism varies

        C:-NER is present only in Eukaryotes

        D:-NER present in both Eukaryotes and prokaryotes, is with similar molecular mechanism in both

        Correct Answer:- Option-B

Question23:-In E.Coli, which type of DNA replication occurs

        A:-conservative and unidirectional

        B:-semi conservative and unidirectional

        C:-conservative and bidirectional

        D:-semi conservative and bidirectional

        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Find out the true statement regarding lac operon

        A:-lac operon is an inducible  system

        B:-Lacoperon is repressible system

        C:-Lacoperon of E-Coli contains four structural genes

        D:-none of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question25:-Enhancers found in which position, are incapable to enhance the process of transcription

        A:-just upstream the promoter

        B:-several kilobases downsetream promoters

        C:-several kilobases upstream promoter

        D:-within the promoter site

        Correct Answer:- Option-D

Question26:-Find out the correct statement regarding restriction endonucleases

        A:-Type I and II requires ATP to move along DNA

        B:-Type I, II and III requires ATP to move along DNA

        C:-Type II requires no ATP and cleaves DNA within the recognition site

        D:-Type II requires ATP and cleaves DNA, within the recognition site

        Correct Answer:- Option-C

Question27:-Application of a probe in genetic engineering occurs in which stage?

        A:-Cloning

        B:-Recombining DNA

        C:-Cleaving DNA

        D:-Screening

        Correct Answer:- Option-D

Question28:-For the amplification of random DNA fragments which techniques is widely applicable

        A:-AFLP

        B:-RFLP

        C:-RAPD

        D:-SSLP

        Correct Answer:- Option-C

Question29:-Transfections of which among the following is needed for the production of transgenic animals.

        A:-eggs or embryos

        B:-stem cells

        C:-red blood cells

        D:-all of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question30:-Maxam-Gilbert method cannot be used to find out the sequence of which among the following?

        A:-Bacteria

        B:-Plants

        C:-Bacteriophage 𝑇7

        D:-Plasmid

        Correct Answer:- Option-C

Question31:-Genetic code for Leucine

        A:-UUA

        B:-CCC

        C:-AAA

        D:-UAA

        Correct Answer:- Option-A

Question32:-In Diploid organisms, crossing over causes :
     A:-Dominance of genes

        B:-segregation of alleles

        C:-recombination of linked genes

        D:-linkage between genes

        Correct Answer:- Option-C

Question33:-Name the chemical mutagen, which is mutagenic only for replicating  DNA.

        A:-Acridine dye

        B:-Alkylating agent

        C:-Deaminating agent

        D:-Base analog

        Correct Answer:- Option-D

Question 34:-Point out a non characteristic feature of Down's syndrome

        A:-small round head

        B:-tallness

        C:-furrowed tongue

        D:-partially deep mouth

        Correct Answer:- Option-B

Question 35:-During protein synthesis, which type of RNA function as an adaptor molecule?

        A:-rRNA

        B:-mRNA

        C:-tRNA

        D:-hnRNA

        Correct Answer:- Option-C

Question 36:-In order to penetrate the egg mambrane, sperms secretes which among the following enzymes?

        A:-Exopeptidase

        B:-succinic dehydrogenase

        C:-hyaluronidase

        D:-carbonic anhydrase

        Correct Answer:- Option-C

Question 37:-Choose the correct statement about cells, regarding clevage

        A:-size does not increase

        B:-the division is like meiosis

        C:-there is less oxygen consumption

        D:-nuleocytoplasmic ratio remains unchanged

        Correct Answer:- Option-A

Question 38:-Pick out a hormone, which is not produced by placenta

        A:-Estrogen

        B:-Progesterone

        C:-hPL

        D:-Relaxin

        Correct Answer:- Option-D

Question 39:-In which stage of embryogenesis, formation of primitive streak occurs

        A:-morula

        B:-blastula

        C:-neurula

        D:-gastrula

        Correct Answer:- Option-B

Question 40:-High concentration of which hormone causes ovulation?

        A:-Progesterone

        B:-HCG

        C:-FSH

        D:-Estrogen

        Correct Answer:- Option-D

Question41:-A biological classification approach in which organisms are categorized in groups based on shared traits

        A:-Cladistics

        B:-Numerical Taxonomy

        C:-Cytotaxonomy

        D:-Chemotaxomony

        Correct Answer:- Option-A

Question42:-Which among the following is the hierarchical system used in classifying an organism?

        A:-Domain→Kingdom→Phylum →Subphylum →Order→ Class →Family →Genus →Species

        B:-Kingdom→Domain→Phylum →Subphylum →Order→ Class →Family →Genus →Species

        C:-Domain→Kingdom→Phylum →Subphylum →Class→ Order→Family →Genus →Species

        D:-Kingdom→Domain→Phylum →Subphylum →Class→ Order →Family →Genus →Species

        Correct Answer:- Option-C

Question43:-The International Commission of Zoological Nomenclature (ICZN) was founded in the year

        A:-1885

        B:-1895

        C:-1897

        D:-1891

        Correct Answer:- Option-B

Question44:-A derived character shared by clade members of a clade

        A:-Plesiomorphy

        B:-Apomorphy

        C:-Synapomorphy

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question45:-Which among the following is not among the basic rules of species names?

        A:-A species name must be spelled in Latin letters

        B:-A species name begins with a lowercase letter

        C:-A species name can contain no diacritical marks

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question46:-Which among the following is Lamarck's evolutionary framework?

        A:-More individuals are produced each generation than can survive

        B:-Phenotypic variation exists among individuals and the variation is heritable

        C:-The development of the organs, and their ability, are constantly a result of the use of those organs

        D:-When reproductive isolation occurs new species will form

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-The theory that proposes once a species appears in the fossil record, the population will become stable, showing little evolutionary change for most of its geological history

        A:-Quantum evolution

        B:-Punctuated equilibrium

        C:-Speciation

        D:-Convergent evolution

        Correct Answer:- Option-B

Question48:-The development of resistance by insects to pesticides is an example for

        A:-Speciation

        B:-Macroevolution

        C:-Microevolution

      D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question 49:-Which of the following is NOT an example of coevolution?

        A:-Acacia ants and lodgepole pines

        B:-Humming birds and bird-pollinated flowers

        C:-Fig wasps and fig tree

        D:-Australian rabbit and myxoma virus

        Correct Answer:- Option-A

Question 50:-The modern synthetic theory of evolution was proposed by

        A:-Alfred Russel Wallace

        B:-Carl Linnaeus

        C:-Georges Cuvier

        D:-Theodosius Dobzhansky

        Correct Answer:- Option-D

Question 51:-An urn-shaped age structure represents

        A:-Expanding population

        B:-Diminishing population

        C:-Stable population

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question52:-In ecological succession, the pioneer species is characterized by

        A:-Higher rates of resource uptake

        B:-Larger and longer-lived

        C:-Lower rate of dispersal

        D:-Slower per capita growth rates

        Correct Answer:- Option-A

Question 53:-The type of learning in which there is no association between stimuli and response

        A:-Classical Conditioning

        B:-Operant conditioning

        C:-Habituation

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question54:-Who unravel the details of dance language of honey bees?

        A:-Ivan Pavlov

        B:-Karl von Frisch

        C:-Adrian Wenner

        D:-Niko Tinbergen

        Correct Answer:- Option-B

Question 55:-In which district, Karimpuzha Wildlife Sanctuary is situated

        A:-Kasargod

        B:-Malappuram

        C:-Kannur

        D:-Wayanad

        Correct Answer:- Option-B

Question 56:-The part of India that falls in the Sundaland hotspot

        A:-Eastern Himalayas

        B:-Eastern Ghats

        C:-The Andaman Islands

        D:-The Nicobar Islands

        Correct Answer:- Option-D

Question 57:-Among all the measures of dispersion, standard deviation is best. Why?

        A:-It gives more weightage to extreme values

        B:-Its calculation is not easy

        C:-It is least affected by fluctuations of sampling

        D:-It is based on all the observations

        Correct Answer:- Option-C

Question58:-Calculate the arithmetic mean of the marks obtained by 12 students of a class for an exam. The marks obtained are :

40, 35, 42, 50, 48, 30, 31, 37, 45, 28, 20, 25

        A:-35.7

        B:-35.9

        C:-35.8

        D:-35.6

        Correct Answer:- Option-B

Question59:-The voltage range at which the Standard Transmission Electron Microscopes (TEMs) operate

        A:-100-1,000 V

        B:-1,000-10,000 V

        C:-10,000-1,00,000 V

        D:-1,00,000 V - 10,00,000 V

        Correct Answer:- Option-C

Question60:-Which among the following is not an example for secondary data?

        A:-Data obtained from Meteorological Department

        B:-Data prepared from the analysis of blood samples

        C:-Data collected by National Sample Survey

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question61:-Misfolding of proteins can cause a number of diseases. Which among the following misfolded protein in neurons is responsible for Parkinson's disease?

        A:-Crystallins

        B:-Ataxins

        C:-Alpha-synuclein

        D:-Amyloid-beta

        Correct Answer:- Option-C

Question 62:-Which among the following is the 'Carrion bee'?

        A:-Apis mellifera

        B:-Apisflorea

        C:-Trigona crassipes

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question 63:-Which gene has been found to be responsible to detect signatures of evolution in severe mental illness?

        A:-Australopithecus genes

        B:-Neanderthal genes

        C:-Erectus genes

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question64:-Which among the following microbes cannot produce oxygen?

        A:-Ammonia oxidizing Archaea bacteria

        B:-Nitrogen fixing bacteria

        C:-Cyanobacteria

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question65:-Pigs have been preferred as ideal candidates for xenotransplantation in humans. What vital genetic modifications made the pig heart xenotransplantation possible?

  A:-Four genes were inactivated

        B:-Six humans genes were inserted into the pig genome

        C:-Retroviruses were removed

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question66:-Pigs exposed to the coronavirus don't show clinical signs of disease nor do they transmit the virus to other animals. Find the reason

        A:-The infected pig cells underwent necrosis

        B:-The infected pig cells underwent apoptosis

        C:-The uninfected pig cells underwent necrosis

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question67:-Air pollution significantly reduces pollination. Why?

        A:-Pollutants react with and change the floral odours making the insects confused

        B:-Disorientation of insects due to pollutant fumes

        C:-Pollutants like diesel fumes alter the genetic composition of insects

        D:-Pollutants altered the floral morphology

        Correct Answer:- Option-A

Question68:-Antibiotic-Resistant Bacteria were in Hedgehogs a century before we used antibiotics. Which among the following strain was identified in hedgehogs?

        A:-Vancomycin-resistant Enterococcus (VRE)

        B:-Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)

        C:-Multi-drug-resistant Mycobacterium tuberculosis (MDR-TB)

        D:-Carbapenem-resistent Enterobacteriaceae (CRE)

        Correct Answer:- Option-B

Question69:-The toxic cardiac glycosides produced by Milkweed is potent to kill mammals including humans. Which part of the animal cells are targeted by these toxins?

        A:-πΆπ‘Ž2+pump

        B:-𝐻+pump

        C:-π‘π‘Ž+,𝐾+ pump

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question70:-Among the new species described in 2021, which among the following snake species was identified from India

        A:-Oligodon churahensis

        B:-Gloydius lipipengi

        C:-Stegonotus aplini

        D:-Brookesia nana

        Correct Answer:- Option-A

Question71:-Which of the following is the correct sequence of taxonomic levels of affective domain?

        A:-Receiving, responding, valuing, characterisation, organisation

        B:-Receiving, responding, characterisation, valuing, organisation

        C:-Receiving, valuing, organisation, responding, characterisation

        D:-Receiving, responding, valuing, organisation, characterisation

        Correct Answer:- Option-D

Post a Comment

Previous Post Next Post