Biology Scientific Officer Question Paper with Answer || Exam Questions

Question1:-Agar-agar is found in which part of the algal cell?

        A:-Plasma membrane

        B:-Cell Wall

        C:-Chloroplast

        D:-Vacuole

        Correct Answer:- Option-B

Question2:-'Red Snow' is a phenomenon caused by Chlamydomonas nivalis is due to the presence of the pigment

        A:-Fucoxanthin

        B:-Violaxanthin

        C:-Phycoerythrin

        D:-Astaxanthin

        Correct Answer:- Option-D

Question3:-'Spawn' in mushroom cultivation is the mixture of sterilized grain with

        A:-Basidiospores

        B:-Basidium

        C:-Mycellium

        D:-Basidiocarp

        Correct Answer:- Option-C

Biology Scientific Officer Question Paper with Answer ||


Question4:-Lichens reproduce by

        A:-Soredium

        B:-Oidium

        C:-Both 1 and 2

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-A

Question5:-The name 'Bordeaux' in Bordeaux mixture came from

        A:-A fungus

        B:-A chemical

        C:-A crop

        D:-A place

        Correct Answer:- Option-D

Question 6:-The bio fungicide Trichoderma Viride is belonging to the major group

        A:-Algae

        B:-Fungi

        C:-Bacteria

        D:-Lichens

        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Which one of the following is a fossil Bryophyte?

        A:-Dawsonia

        B:-Buxbaumia

        C:-Niadita

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Bryophytes are said to be the 'amphibians of the plant kingdom' because

        A:-They can live in both water and land

        B:-Water is essential to do fertilization

        C:-Water is essential for their survival

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Vascular bundles are found scattered in the ground tissue is called

        A:-Atacostele

        B:-Solenostele

        C:-Meristele

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question10:-Find out the xerophytic species of Selaginella from the following

        A:-Selagilnella lepidophylla

        B:-Selagilnella pilifera

        C:-Selaginella rupestris

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question11:-Which of the following statement is correct with regard to Cycas?

        A:-Antherozoids are the largest in size in the plant kingdom

        B:-Ovules are the biggest among the plant kingdom

        C:-Potential true polyembryony is present

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question12:-In Gymnosperms, the endosperm is

        A:-Haploid

        B:-Diploid

        C:-Triploid

        D:-Tetraploid

        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Generally, antibiotics are not effective for viral disease because

        A:-Viruses are without cell wall

        B:-Viruses are non-living

        C:-Viruses are non-cellular in nature

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Birbal Sahni Institute of Palaeosciences is located at

        A:-Delhi

        B:-Pune

        C:-Lucknow

        D:-Kolkata

        Correct Answer:- Option-C

Question15:-A Jurassic angiosperm fossil found by the Indian Palaeobotanist Birbal Sahni is

        A:-Homoxylon

        B:-Trochodendron

        C:-Palmoxylon

        D:-Tetracentron

        Correct Answer:- Option-A

Question16:-Passage cells are found in

        A:-Epidermis

        B:-Hypodermis

        C:-Endodermis

        D:-Pericycle

        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Which tissue of Corchorus Capsularis is Jute Fibre?

        A:-Xylem fibre

        B:-Phloem fibre

        C:-Sclerenchymatous hypodermis

        D:-Endodermis

        Correct Answer:- Option-B

Question18:-Which one of the following is a coal tar dye?

        A:-Haematoxylin

        B:-Brazilin

        C:-Carmine

        D:-Erythrosine

        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Phase contrast microscope was invented by

        A:-Robert Hooke

        B:-Knoll and Ruska

        C:-Frits Zernike

        D:-Leeuwenhoek

        Correct Answer:- Option-C

Question20:-What is amphimixis?

        A:-Normal act of sexual reproduction

        B:-Formation of seedless fruits

        C:-Embryo formation without fertilization

        D:-Embryo formation from synergids

        Correct Answer:- Option-A

Question21:-Male gametophyte in Angiosperm is

        A:-Microspore mother cell

        B:-Pollen grain

        C:-Male gametes

        D:-Sperm cells

        Correct Answer:- Option-B

Question22:-Acetolysis of pollen grain is

        A:-Treating with acetocarmine

        B:-Treating with acetic acid

        C:-Treating with a mixture of concentrated sulfuric acid and acetic anhydride

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question23:-Sporopollenin is composed of

        A:-Fatty acids

        B:-Phenylpropanoids and phenolics

        C:-Carotenoids

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Which Travancore Maharaja introduced tapioca in Kerala?

        A:-Sree. Vysakham Tirunal

        B:-Sree. Chithira Tirunal

        C:-Sree. Moolam Tirunal

       D:-Sree. Avittom Tirunal

        Correct Answer:- Option-A

Question25:-Which of the following statement is correct with regard to selection method in plant breeding?

        A:-Selection does not create any variation

        B:-Selection utilizes the variation that is already present in a population

        C:-Both 1 and 2 are correct

        D:-None of the above are correct

        Correct Answer:- Option-C

Question26:-Random fluctuations in the numbers of gene variants in a population is called

        A:-Mutation

        B:-Migration

        C:-Genetic drift

        D:-Natural selection

        Correct Answer:- Option-C

Question27:-"Ontogeny repeats phylogeny". This theory is known as

        A:-Natural Selection Theory

        B:-Germplasm Theory

        C:-Mutation Theory

        D:-Recapitulation Theory

        Correct Answer:- Option-D

Question28:-A specimen selected to serve as a substitute for the holotype when all material on which the name of the taxon was based, is missing is called

        A:-Isotype

        B:-Lectotype

        C:-Neotype

        D:-Syntype

        Correct Answer:- Option-C

Question29:-Gynostemium is present in the family

        A:-Asclepiadaceae

        B:-Orchidaceae

        C:-Scitamineae

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question30:-Polyadelphous stamens are found in

        A:-Bombax

        B:-Citrus

        C:-Both 1 and 2

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-C

Question31:-Morphology of the edible fleshy portion of Jack fruit is

        A:-Bract

        B:-Perianth

        C:-Aril

        D:-Mesocarp

        Correct Answer:- Option-B

Question32:-A coffee substitute and food additive 'Chicory' (Cichorium intybus) belonging to the family

        A:-Rubiaceae

        B:-Asteraceae

        C:-Boraginaceae

        D:-Lamiaceae

        Correct Answer:- Option-B

Question33:-Which of the following statement is/are correct about spices and condiments?

(i)      A condiment is a spice or preparation that is added to food.

(ii)     A spice is a plant substance primarily used for flavouring or colouring food.

(iii)    A condiment is added to food, typically after cooking, to impart a specific flavour

        A:-Only (ii)

        B:-Only (i) and (ii)

        C:-Only (i) and (iii)

        D:-All of the above ((i) (ii) and (iii))

        Correct Answer:- Option-D

Question34:-The largest sacred grove in Kerala State is

        A:-Panachikkadu Kavu

        B:-Vallikavu

        C:-Iringol Kavu

        D:-Kulathur Kavu

        Correct Answer:- Option-C

Question35:-What is the botanical name of 'Kallur Vanchi' which is a famous herb traditionally used in kerala for the treatment of kidney/bladder stone?

        A:-Scoparia dulsis

        B:-Homonoia retusa

        C:-Homonoia riparia

        D:-Rotula aquatica

        Correct Answer:- Option-D

Question36:-Which wildlife santuary in Kerala owes its name to the rare endemic tree species, Gluta travancorica?

        A:-Chimmony Wildlife Sanctuary

        B:-Chulannur Wildlife Sanctuary

        C:-Shendurney Wildlife Sanctuary

        D:-Kurinjimala Wildlife Sanctuary

        Correct Answer:- Option-C

Question37:-'Black dammer' is obtained from

        A:-Canarium strictum

        B:-Vateria indica

        C:-Boswellia sacra

        D:-Boswellia serrata

        Correct Answer:- Option-A

Question38:-An example for a partial root parasite is

        A:-Christisonia tubulosa

        B:-Santalum album

        C:-Aeginetia indica

        D:-Orobanche aegyptiaca

        Correct Answer:- Option-B

Question39:-The chapman cycle is associated with

        A:-Global warming

        B:-Acid rain

        C:-Ozone layer

        D:-EI Nino

        Correct Answer:- Option-C

Question40:-Tonoplast is the membrane of

        A:-Vacuole

        B:-Glyoxysome

        C:-Peroxisome

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question41:-Mitochondria is a semi-autonomous body because it contains

        A:-ATpase

        B:-DNA, RNA and Ribosomes

        C:-Oxysomes

        D:-Both 1 and 2

        Correct Answer:- Option-B

Question42:-Holandric genes are

        A:-Genes of X chromosomes

        B:-Genes of Y chromosomes

        C:-Genes of Autosomes

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-B

Question43:-An example of quantitative inheritance is

        A:-Blood group in man

        B:-Eye colour in man

        C:-Skin colour in man

        D:-Coat colour in mouse

        Correct Answer:- Option-C

Question44:-Seeds which can survive drying/freezing during ex-situ conservation and with long viability period is termed as

        A:-Orthodox seeds

        B:-Recalcitrant seeds

        C:-Intermediate seeds

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-A

Question45:-In eukaryotes, the link reaction of cellular respiration takes place in

        A:-Cytoplasm

        B:-Mitochondrial matrix

        C:-Mitochondrial inner membrane

        D:-Mitochondrial inter membrane space

        Correct Answer:- Option-B

Question46:-Inulin is a

        A:-Monosaccharide

        B:-Oligosaccharide

        C:-Polysaccharide

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-Any of the variants of an enzyme that are coded by alleles at a single genetic locus is called

        A:-Isozyme

        B:-Allozyme

        C:-Coenzyme

        D:-Allosteric enzyme

        Correct Answer:- Option-B

Question48:-In paper chromatography, the stationery phase is

        A:-Paper

        B:-Water

        C:-Both 1 and 2

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-B

Question49:-The maximum probability of rejecting the null hypothesis when the null hypothesis is true is called

        A:-Degree of freedom

        B:-Significant level

        C:-Critical value

        D:-Calculated value

        Correct Answer:- Option-B

Question50:-Callus regeneration is an example for

        A:-Re-differentiation

        B:-De-differentiation

        C:-Both 1 and 2

        D:-None of these

        Correct Answer:- Option-A

Question51:-The presence of which substance made the origin of photosynthetic prokaryotes in primitive sea

        A:-Magnesium

        B:-Sodium

        C:-Porphyrin

        D:-Haemocyanin

        Correct Answer:- Option-C

Question52:-The pre-historic man who made use of fire is

        A:-Cro-magnon man

        B:-Neanderthal man

        C:-Peking man

        D:-Java man

        Correct Answer:- Option-D

Question53:-In biological communities, some species are important in determining the ability of large number of species to persist there, they are termed as

        A:-Flagship species

        B:-Endemic species

        C:-Keystone species

        D:-Consumer species

        Correct Answer:- Option-C

Question54:-Which of the following is an example for homology and similarity tool?

        A:-BLAST

        B:-RasMol

        C:-EMBOSS

        D:-PROSPECT

        Correct Answer:- Option-A

Question55:-Selection favoring one extreme of a trait is called

        A:-Centrifugal

        B:-Directional

        C:-Stabilizing

        D:-Disruptive

        Correct Answer:- Option-B

Question56:-Which is used to find out the extent of asymmetry and direction?

        A:-SD

        B:-Median

        C:-Skewness

        D:-Variance

        Correct Answer:- Option-C

Question57:-Name a general-purpose multiple sequence alignment program for DNA or proteins.

        A:-FASTA

        B:-CLUSTAL

        C:-BLAST

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question58:-The international treaty in 1992, formed by United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) that commits state parties to reduce greenhouse gas emissions

        A:-Kyoto Protocol

        B:-Montreal Protocol

        C:-Earth Summit

        D:-Worid Summit

        Correct Answer:- Option-A

Question59:-Which of the following is the first completed and published gene sequence?

        A:-Ξ¦X174

        B:-T4 phage

        C:-M13 phage

        D:-Lambda phage

        Correct Answer:- Option-A

Question60:-Electrophoresis technique to separate charged molecular particles, was first developed by

        A:-Tswett

        B:-Tiselius

        C:-Sanger

        D:-Franklin

        Correct Answer:- Option-B

Question61:-A statistical measure used in several fields to estimate the number of cases that have not yet been observed, based on two independent sets of observed cases

        A:-Standard deviation

        B:-Lincoln index

        C:-Fischer index

        D:-Students t-test

        Correct Answer:- Option-B

Question62:-The computer simulation refers to

        A:-Dry lab

        B:-In Vitro

        C:-In Silico

        D:-Wet lab

        Correct Answer:- Option-C

Question63:-In ECG, the P wave represents

        A:-Atrial repolarization

        B:-Atrial diastole

        C:-Atrial depolarization

        D:-Ventricular systole

        Correct Answer:- Option-C

Question64:-Leptospirosis, the most widespread zoonotic disease is due to Leptospira interrogans. It is an

        A:-aerobic, gram negative, spirochete

        B:-aerobic, gram positive, spirochete

        C:-aerobic, gram negative bacterium

        D:-anaerobic bacterium

        Correct Answer:- Option-A

Question65:-Match columns A and B choose the correct answer:

                         A                                   B

A.   Epstein-Barr Virus               1.   RNA tumor virus

B.   Human Papilloma Virus        2.   Syphilis

C.   Hepatitis C Virus                 3.   Lymphoma

D.   Treponema                         4.   Genital Warts

5.   Mad Cow disease                 5.   Prison

        A:-A-3, B-4, C-1, D-2, E-5

        B:-A-4, B-3, C-1, D-2, E-5

        C:-A-5, B-4, C-3, D-2, E-1

        D:-A-1, B-4, C-3, D-2, E-5

        Correct Answer:- Option-A

Question66:-Widal test is used to detect

        A:-Tuberculosis

        B:-Enteric fever

        C:-Typhidot

        D:-Pregnancy

        Correct Answer:- Option-B

Question67:-Larger subunit of Eukaryotic ribosomes contains

        A:-23 S rRNA, 18 S rRNA and about 33 proteins

        B:-28 S rRNA, 18 S rRNA and about 50 proteins

        C:-28 S rRNA, 5.8 S rRNA, 5 S rRNA and about 50 proteins

        D:-18 S rRNA, 28 S rRNA, 5.8 S rRNA and about 33 proteins

        Correct Answer:- Option-C

Question68:-The variation in the lengths of restriction DNA fragments between individuals of a species is called

        A:-RAPD

        B:-AFLP

        C:-SSR

        D:-RFLP

        Correct Answer:- Option-D

Question69:-Identify the wrong statement.

        A:-Monoflagellated spermatozoa is present in sea urchin and Amphioxus

        B:-Sperm is star shaped in cray fishers

        C:-Most elasmobranchs have biflagellate sperms

        D:-In human, sperm mitochondria can be seen twiested spirally around axial filament of tail piece to provide energy

        Correct Answer:- Option-D

Question70:-In which of the following hormone, receptor is found associated on the cell membrane?

        A:-T3

        B:-Aldosterone

        C:-Insulin

        D:-Both 1 and 3

        Correct Answer:- Option-C

Question71:-The ratio between energy flow at different points in a food chain and expressed as percentage is known as

        A:-Ecological capacity

        B:-Ecological potential

        C:-Ecological assimilation

        D:-Ecological efficiency

        Correct Answer:- Option-D

Question72:-In Drosophila, white eye mutation leads to de-pigmentation of body parts. It is an example for

        A:-Multiple allelism

        B:-Pleiotropy

        C:-Polygenic inheritance

        D:-Complementary inheritance

        Correct Answer:- Option-B

Question73:-Which among the following belongs to Urochordata?

        A:-Amphioxus

        B:-Myxine

        C:-Salpa

        D:-Balanoglossus

        Correct Answer:- Option-C

Question74:-Which area in human brain is concerned with the comprehension of speech?

        A:-Broca's area

        B:-Association area

        C:-Wernicke's area

        D:-Hippo campus

        Correct Answer:- Option-C

Question75:-Which of the following is the characteristics of a cancer cell?

        A:-Density dependent inhibition

        B:-Contact inhibition

        C:-Loss of anchorage dependence

        D:-Apoptosis

        Correct Answer:- Option-C

Question76:-Biosphere reserves differ from National Park and Wildlife Sanctuaries because in the former

        A:-human beings are not allowed to enter

        B:-people are integral part of the system

        C:-plants are given greater attention than the animals

        D:-living organisms are brought from all over the world and preserved

        Correct Answer:- Option-B

Question77:-Which among the following phenomena play an important role in driving small animal populations to extinction?

        A:-Shannon index

        B:-Simpson's diversity index

        C:-Allee's effect

        D:-Whittaker's effect

        Correct Answer:- Option-C

Question78:-Deamination of bases is a common chemical event that produces spontaneous mutation. Which one of the following bases will be formed by deamination of 5-methylcytosine?

        A:-Uracil

        B:-Thymine

        C:-Cytosine

        D:-Guanine

        Correct Answer:- Option-B

Question79:-The first step in glycogen breakdown releases glucose units as

        A:-glucose 6-phosphate

        B:-glucose 1-phosphate

        C:-glucose

        D:-glucose and glucose 6-phosphate

        Correct Answer:- Option-B

Question80:-Which one of the following does NOT contribute to micro-evolutionary change?

        A:-Mutation

        B:-Random mating

        C:-Genetic drift

        D:-Natural selection

        Correct Answer:- Option-B

Question81:-The inborn error of amino acid metabolism, alkaptonuria is due to the lack of one of the following enzymes

        A:-Fumaryl acetoacetate hydrolase

        B:-Ξ±-keto acid decarboxylase

        C:-Homogentisate oxidase

        D:-p-hydroxyphertyl pyruvate dehydroxylase

        Correct Answer:- Option-C

Question82:-The key determinant of the plane of cytokinesis in mammalian cells is the position of

        A:-Centriole

        B:-Chromosome

        C:-Central spindle

        D:-Pre-prophase band

        Correct Answer:- Option-C

Question83:-Which protein secreted by the amphibian organizer induces neural tissue formation by inhibiting bone morphogenetic protein?

        A:-Ξ²-catenin

        B:-Noggin

        C:-Dickhopf

        D:-Dishevelled

        Correct Answer:- Option-B

Question84:-Cladistic classification is based on

        A:-sequential order in which branches arise from a phylogenetic tree

        B:-the order of sequence of divergence

        C:-morphological features and skeleton of individuals

        D:-cellular organization and cytoskeleton

        Correct Answer:- Option-A

Question85:-Microbial leaching involves the process of dissolution of metals from ore breaking rocks using microorganisms. Which one of the following bacteria helps in leaching copper from its ore?

        A:-Acidithiobacillus ferroxidans

        B:-Pseudomonas putida

        C:-Deinococcus radiodurans

        D:-Rhodopseudomonas capsulate

        Correct Answer:- Option-A

Question86:-Which of the following atomic nuclei cannot be probed by nuclear magnetic resonance spectroscopy?

        A:-1

        B:-31

        C:-16

        D:-14

        Correct Answer:- Option-C

Question87:-In the case of monoclonal antibody production by hybridoma technology, myeloma cells used lack the enzyme 'hypoxanthine-guanine phosphoriboxyl transferase (HGPRT)

such that fused cells can only survive when selected on hypoxanthine-aminopterin-thymidine (HAT). What is the role of aminopterin in this medium?

        A:-To be used as cell cycle inhibitor of myeloma cells

        B:-To block the pathway for nucleotide synthesis

        C:-To facilitate fusion of myeloid B cells and antibody producing B cells

        D:-To facilitate production of antibody producing B cells

        Correct Answer:- Option-B

Question88:-DiGeorge syndrome is caused by

        A:-11p22 deletion

        B:-22p11 deletion

        C:-11q22 deletion

        D:-22q11 deletion

        Correct Answer:- Option-D

Question89:-Michaelis and Menten derived their equation using which of the following assumption?

        A:-Rate limiting step in the reaction is the breakdown of ES complex to product and free enzyme

        B:-Rate limiting step in the reaction is the formation of ES complex

        C:-Concentration of the substrate can be ignored

        D:-Non-enzymatic degradation of the substrate is the major step

        Correct Answer:- Option-A

Question90:-Most common type of phospholipid in the cell membrane of nerve cells is

        A:-phosphatidylcholine

        B:-phosphatidylinositol

        C:-phosphatidylserine

        D:-sphingomyelin

        Correct Answer:- Option-A

Question91:-The maternal effect gene products that regulate the production of anterior structures in Drosophila embryo?

        A:-Bicoid and Nanos

        B:-Bicoid and Hunchback

        C:-Bicoid and Caudal

        D:-Nanos and Caudal

        Correct Answer:- Option-B

Question92:-Release of intracellular πΆπ‘Ž2+is due to

        A:-Absence of 𝑃𝐼𝑃2hydrolysis

        B:-Rapid dephosphorylation of 𝐼𝑃3

        C:-Retention of DAG in cytoplasm

        D:-Activation of 𝐼𝑃3receptors

        Correct Answer:- Option-D

Question93:-Which of the following is a component of the coenzyme A?

        A:-Retinol

        B:-Pantothenic acid

        C:-Pyridoxine

        D:-Retinoic acid

        Correct Answer:- Option-B

Question94:-Production of excessive amount of corticotropin (ACTH) occurs in which one of the following

        A:-Grave's disease

        B:-Cushing's syndrome

        C:-Grieg's syndrome

        D:-Addison's syndrome

        Correct Answer:- Option-B

Question95:-The Biosafety Protocol, 2000 was conducted in

        A:-Montreal

        B:-Kyoto

        C:-Stockholm

        D:-Rio de Janeiro

        Correct Answer:- Option-A

Question96:-The first DNA vaccine approved in India is

        A:-Engerix-B

        B:-ActHIB

        C:-ZyCov D

        D:-Havrix

        Correct Answer:- Option-C

Question97:-Which of the following functions are macrophages unable to carry out?

        A:-Pinocytosis

        B:-Phagocytosis

        C:-T cell priming

        D:-Antigen presentation to activated cells

        Correct Answer:- Option-C

Question98:-Which of the following selection pressure is obtained in late succession stage?

        A:-K-selection

        B:-R-selection

        C:-E-selection

        D:-L-selection

        Correct Answer:- Option-A

Question99:-What is chromosome walking?

        A:-Hybridization technique

        B:-Sequencing technique

        C:-Genetic marker

        D:-Chemical degradation technique

        Correct Answer:- Option-A

Question100:-What is microsome?

        A:-Compartment of Golgi complex

        B:-Smaller ribosomes

        C:-Small ER compartments

        D:-Small vesicles of fragmented ER

        Correct Answer:- Option-D

Post a Comment

Previous Post Next Post