Biology Entrance Exam

Free Online Biology Entrance Exam Resources

NEET Biology MCQ on Cell Division or Cell Reproduction

1. Microtubule is involved in the   
a) muscle contraction
b) cell division
c) DNA recognition
d) membrane architecture

2. How many mitotic divisions are needed or a single cell to make 128 cells?
a) 7
b) 14
c) 28
d) 32
NEET Biology MCQ on Cell division
3. If mitotic division is restricted in G 1 phase of a cell cycle, then the condition is known as
a) S phase
b) G2 phase
c) M phase
d) G0 Phase

4. The number of reduction division required to produce 100 seeds is  
a) 100
b) 125
c) 200
d) 250

5. Crossing over occurs in
a) non sister chromatids of homologous chromosome at two stranded stage
b) non sister chromatids of homologous chromosome at four stranded stage.
c) sister chromatids of homologous chromosome at two stranded stage.
d) Sister chromatids of homologous chromosome at four stranded stage.

6. RNA and histone proteins are synthesised during which of the following phase of cell cycle?
a) S phase
b) G1 phase
c) G2 phase
d) both a and b

7. Amitosis is
a) division involving formation of chromosome bridges
b) division involving spindle formation
c) cleavage of nucleus without recognisable chromosome distribution
d) division in which chromosomes are unequally distributed

8. The term meiosis was coined by
a) Farmer and Moore
b) Flemming
c) Blackman
d) Robertson

9.Crossing over occurs in  
a) diplotene
b) pachytene
c) zygotene
d) leptotene

10. Chiasma represents the sites of
a) terminalization
b) synapsis
c) crossing over
d) disjunction
Learn more: 
Answers:
1. b) cell division
2. a) 7
3. d) G0 Phase
4. b) 125
the number of meiosis of ‘n’ number of seeds or grains or zygotes in most of the plants=n + n/4
here n=100
no of meiosis required = 100+100/4=125
5. b) non sister chromatids of homologous chromosome at four stranded stage.
6. d) both a and b
7. c) cleavage of nucleus without recognisable chromosome distribution
8. a) Farmer and Moore
9. b) pachytene
10. c) crossing over
Read More

NEET Biology Multiple Choice Questions on Photosynthesis

1. Photosynthetically active radiation (PAR) represents the following range of wavelength
a)500-600 nm
b)450-950 nm
c)340-450nm
d)400-700 nm

2. Photorespiration, usually occurs in
Photorespiration
a) one cell organelles only
b) two cell organelles
c) three cell organelles
d) four cell organelles

3. The first acceptor of carbon dioxide in C4 plants is
a) malic acid
b)oxaloacetic acid
c)aspartic acid
d)phosphoenol pyruvic acid (PEP)

4.  The formula of chlorophyll a is
a)C56H70 O6N4Mg
b) C55H72 O5N4Mg
c) C56H70 O5N4Mg
d) C55H70 O5N4Mg
5.  Reduction of NADP take place in
a)cyclic photophosphorylation
b) non cyclic photophosphorylation
c)oxidative photophosphorylation
d)none of the above

6. The organelles for photorespiration are
a)glysosomes
b) glyoxysomes
c)peroxisomes
d)ribosome

7. Photosynthesis is maximum in
a) red light
b) green light
c)low light intensity
d) high light intensity

8. Moll’s half leaf experiment proves that during photosynthesis
a) carbon dioxide is necessary
b)oxygen is released
c)chlorophyll is necessary
d) organic substance is produced

9. Kranz anatomy is one of the characteristics of the leaves of
a)potato
b)wheat
c)sugar cane
d)mustard

10. H2 donor during photosynthesis is
a)NADH
b)NADPH
c)ATP
d)NADP

Learn more: Practice Test on Photosynthesis
Answers
1. d)400-700 nm
2. c) three cell organelles
3.d)phosphoenol pyruvic acid (PEP)
4. b) C55H72 O5N4Mg
5. b) non cyclic photophosphorylation
6. c)peroxisomes
7. a) red light
8. a) carbon dioxide is necessary
9. c)sugar cane
10. b)NADPH
Read More

MCQ on Diversity of Life: The Living World

1. Biodiversity :
a) refers to the number and types of organisms present on earth.
b)Is the degree of variation of life forms within a given ecosystem, biome and entire planet.
c) is the measure of heath of an ecosystem
d)all of these
 Ans: d)all of these
2. The number of species that are known (in millions)
a)0.1 -0.4
b)1.7-1.8
c) 0.7- 0.8
d) 2.8-3.8
 ans: b)1.7-1.8
3. The important properties present in living organism are
a) growth and reproduction
b)metabolism and consciousness
c)response to stimuli
d)all are correct
 d)all are correct
4.  Twin characteristics of growth are
a)increase in mass and length
b) increase in are a only
c) increase in length and area
d)increase in mass and increase in number of individuals
ans: d)increase in mass and increase in number of individuals

5. Technically , the most complicated feature of a living organism is
a) growth
b) consciousness
c) response to stimulus
d)metabolism
 ans: b) consciousness
6. Majority of the terrestrial species diversity is confined in the
a) tropical deserts
b)tropical rain forests
c)water reef
d)grassland
 ans: b)tropical rain forests
7. Animal diversity is approximately --- times greater than plant diversity.
a)1.4
b)2.4
c)3.4
d)5.4
 b)2.4
MCQ on Diversity of Life: The Living World
8. How many statements are correct

 i)like plants , animals show growth throughout their life span.
ii)virus undergo cell division
iii)in higher plants and animals growth and reproduction are mutually exclusive events
iv) growth in living organism is intrinsic/ ptotoplasmic and not extrinsic
v)growth and reproduction are mutually inclusive events in single cell organisms
How many statements are correct
a)1
b)2
c)3
d)4
 ans: c)3
9. Metabolism:
a) is not exhibited by bacteria and fungi
b) cannot be demonstrated invitro
c)is the property of only multi cellular forms
d) is a defining feature of life forms
 ans: d) is a defining feature of life forms
10. Which of the following is the exclusive defining feature of living organisms?
a) growth and reproduction
b) growth and consciousness
c)metabolism and consciousness
d)none of these
ans: c)metabolism and consciousness
Read More

What are the Difference between Tadpole and Frog

Tadpole
1. A tadpole lives in water.
2. The tadpole breathes with gills.
3. The tadpole swims with the help of a tail.
Tadpole vs Frog
Tadpole vs Frog

Frog
1. A frog lives both on the land and in the water.
2. Frog breathes through skin.
3. The frog which is tailless, uses its webbed feet to swim.
Read More

CBSE Class 12 Biology Previous Questions- Short Answer Type

1. Name an organism where cell division is itself a mode of reproduction? 
Ans: Unicellular

2. Why is tubecotomy considered a contraceptive method?
Ans: It is a surgical method of contraception

3. Write the percentage of F2 homozygous and heterozygous populations in a typical monohybrid cross?
Ans: Fifty percentage each

4. When does a species become founders to cause founder effect?
Ans: original drifted population becomes founders

5. Name two green house gases produced by anaerobic microbes.
Ans: Carbon dioxide and Methane

6. What is the host called that produces a foreign gene product? What is this product called?
Ans: Cloning vector, recombinant (protein)

7. Why do predators avoid eating Monarch Butterfly? How does the butterfly develop this protecting feature?
Monarch Butterfly
Ans: Monarch butterfly is distasteful. It develops a chemical during its caterpillar state by feeding on a poisonous weed.

8. Why is the use of unleaded petrol recommended for motor vehicles equipped with catalytic converters?
Ans: Lead in petrol inactivates catalysts thus causing emission of poisonous gases. 
Read More

CBSE Class 12 Biology Short Answer Type Sample Questions and Answers

1. The turkey usually produces females for several generations. How it this possible?
Ans: It is due to parthenogenesis.

2. The meiocyte of an onion plant contains 32 chromosomes. Workout the number of chromosomes found in its endosperm.
Ans:
     2n=32(Meiocyte will be diploid)
            n=16 (gametes)
        3n=3x16=48( Endosperm is triploid)

3. The gene I that controls the ABO blood grouping in human beings has three alleles IA, IB and i.

a) How many different genotypes are likely to be present in human population?
b) Also, how many phenotypes are possibly present?
Ans:
     a)  6 Genotypes - IAIA, IAi,( A blood group); IBIB, IBi (B blood GROUP), IAIB (AB blood group), ii (O blood group)
      b) 4 Phenotypes - A, B, AB, O blood groups

4. Pink out the ancestral line of Cycads from the list given below:-
Ferns, herbaceous lycopods, seed ferns and horse tails.
Ans: seed ferns

5. Name the source of smack. Mention one way in which affects the human body.
Ans: Obtained from Papaver somniferum(Poppy plant)
It acts as depressant

6. In plants, how is alien DNA introduced into the host cell?
Ans: To introduce alien DNA in plants, plant cells are bombarded with high velocity micro particles of gold or tungungsten coated with DNA in a method known as biolistics or gene gun (gene transfer methods).

7. Mr. Galgotia eats curd/ yogurt. IN this case, which trophic level will be occupy?
Ans: Third trophic level

8. In the absence of the predators, which curve (a) or (b) would appropriately depict the prey populations?



Ans: Curve a
Read More

BCECE Previous Year Biology Questions and Answers

1. The site of glycolysis is
a) ribosomes
b) nucleus
c) mitochondria
d) cytoplasm

2. In respiration, the released energy forms
a) AMP
b) ADP
c) ATP
d)glucose

3. The number of bases found in RNA are
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

4. The pseudouridine loop is present in
a) DNA
b) mRNA
c) tRNA
d) rRNA


5. This is a structural polysaccharide
a) Starch
b) chitin
c) Amylase
d) Glycogen

6. 70S ribosomes have two units. These are

a) 50S +30S
b) 40S+30S
c) 50S+20S
d) 40s+60s

7. The outer face of the outer membrane of Gram negative bacteria contains
a) teichoic acid
b) peptidoglycans
c) mycoic acid
d) lipopolysaccharides

8. These impart rigidity of plasma membrane
a)phospholipids
b) proteins
c) sterols
d) carbohydrates

9. Which one of the following has least similar characters?
a) family
b) class
c) genus
d) species

10. Blue green algae belong to this kingdom
a) bacteria
b) euglena
c) mycoplasma
d) monera

Answers
1. d) cytoplasm
2. c) ATP
3. a) 4
4. c) tRNA
5. b) chitin
6. a) 50S +30S
7. d) lipopolysaccharides
8. c) sterols
9. d) species
10. d) monera
Read More

MCQ on Plant Kingdom - Diversity in Living World

1. The sporophytic generation is represented by zygote only, in
a) Funaria
b) Selaginella
c) Pinus
d) Chlamydomonas

2. Pinus is a gymnosperm as it has
a) vascular tissue
b) naked ovules
c) vessels
d) All of these

3. There is no alternation of generation in E.coli of absence of
a) nucleus
b) chromosome
c) syngamy
d) reduction division

4. Apophysis is a part of
a) spore of the moss
b) lower part of the moss
c) lower part of the moss capsule
d) anther of the moss

5. Shape of microspores in Selaginella is
a) oval
b) boat shaped
c) tertrahedral
d)none of these

6. A clear alternation of generation is seen in
a) Bryophytes
b) Pteridophytes
c) Gymnosperms
d) Fungi

7. In Funaria the spores are dispersed by the rupture of
a) Operculum
b) Annulus
c) Peristome
d) Trabeculae

8. Asexual reproduction in Spirogyra
a) has not been recorded
b) takes place by zoospore formation
c) takes place by aplanospore formation
d) takes  place by hypnospore formation

9. The commonest method of reproduction in case of blue green algae, is by means of
a) gametes
b) separation
c) heterocycts
d) akinetes

10. Under exceptional circumstances the cell forming aplanospores forms mucilage mass enclosing and protecting numerous small uninucleated bodies. The stage is known a

a) Flagellate stage
b) Resting stage
c) Palmella stage
d) Gongrosira stage

Learn more:

Answers
1. d) Chlamydomonas
2. b) naked ovules
3. d) reduction division
4. c) lower part of the moss capsule
5. c) tertrahedral
6. b) Pteridophytes
7. b) Annulus
8. c) takes place by aplanospore formation
9. d)akinetes
10.c) Palmella stage
Read More

© Biology Entrance Exam, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyEntranceExam.com