Free Online Biology Entrance Exam Resources

Class 11 Biology Questions on Mineral Nutrition

1. Define nutrition?
Ans: The food taken and utilized within the body for proper function, growth and development of the body is called nutrition.
 
2.  Name the respective mineral nutrient element that
a) forms the core constituent of the ring structure of chlorophyll
b) activates carboxylase
c) forms the components of nitrogenase
d) synthesis middle lamella of plant cell
Ans: a) Magnesium (Mg) b) Magnese (Mn) c) Molybdenum and Iron (Mo and Fe) d) Calcium(Ca)
 
3. What is putrefaction?
Ans: It is a process of decomposition of organic materials, especially the anaerobic splitting of proteins by microorganisms which results in incompletely oxidized and ill smelling compounds
 
4. Molybdenum plays an important role in the fixation of
Ans: Nitrogen
 
5. The oxygen scavenger present in the root nodules of leguminous plant is
Ans: Leghaemoglobin
 
6. Give an example of Micronutrients?
Ans: Copper, Zinc, Molybdenum, Sulphur and Magnesium
 
7. Give an example of Macronutrients?
Ans: Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Sulphur and Magnesium
 
8. List few mineral indicator plants and the minerals they indicate
Ans: Ocimum homblei –Copper, Asplenium adulterium- Nickel
 
9. Example for Trace elements?
Ans: Copper, Zinc, Molybdenum, Manganese, Boron, Cobalt and Nickel
 
10. Differentiate between Necrosis and Chlorosis
Ans:
Chlorosis and Necrosis
Necrosis
Chlorosis
The death of a cell or group of cells while still a part of the living plant is known as necrosis. The yellowing of leaves due to reduction of chlorophyll content is known as chlorosis.
It is caused due to the deficiency of copper, calcium and chlorine It is caused by the deficiency of magnesium, sulphur, iron, manganese and nitrogen.
Learn more:

© Biology Entrance Exam, AllRightsReserved. ***Best viewed in Google Chrome and Mozilla firefox***

Maintained by BiologyEntranceExam.com